Tietoverkot

Kahden tai useamman tietokoneen muodostama kokonaisuus.

Tietokoneverkko on käytäntö, jossa tietokoneet yhdistetään toisiinsa niiden välisen viestinnän ja tiedonvaihdon mahdollistamiseksi. Yleisesti ottaen tietokoneverkko on kahden tai useamman tietokoneen muodostama kokonaisuus. Se auttaa käyttäjiä kommunikoimaan helpommin.  

Miten tietokoneverkko toimii?

Tietokoneverkon perusrakenteet ovat solmut ja linkit. Verkon solmua voidaan kuvata tietoliikennelaitteena, kuten modeemin, reitittimen jne., tai datapäätteen laitteena, kuten kahden tai useamman tietokoneen yhdistävänä laitteena. Tietokoneverkkojen linkki voidaan määritellä johdoiksi tai kaapeleiksi tai langattomien verkkojen vapaaksi tilaksi. 

Tietokoneverkkojen toiminta voidaan yksinkertaisesti määritellä säännöiksi tai protokolliksi, jotka auttavat lähettämään ja vastaanottamaan tietoja linkkien kautta, joiden avulla tietokoneverkot voivat kommunikoida. Jokaisella laitteella on IP-osoite, jonka avulla laite voidaan tunnistaa. 

Tietokoneverkkojen perusterminologiat

Verkko: Verkko on kokoelma tietokoneita ja laitteita, jotka on yhdistetty toisiinsa tiedonsiirtoa ja tiedonvaihtoa varten. 

Solmut: Solmut ovat verkkoon liitettyjä laitteita. Niitä voivat olla tietokoneet, palvelimet, tulostimet, reitittimet, kytkimet ja muut laitteet. 

Protokolla: Protokolla on joukko sääntöjä ja standardeja, jotka ohjaavat tiedonsiirtoa verkossa. Esimerkkejä protokollista ovat TCP/IP, HTTP ja FTP. 

Topologia: Verkkotopologia tarkoittaa verkon solmujen fyysistä ja loogista sijoittelua. Yleisiä verkkotopologioita ovat väylä, tähti, rengas, verkko ja puu. 

Palveluntarjoajien verkot: Tämäntyyppiset verkot antavat luvan ottaa verkkokapasiteettia ja -toimintoja vuokralle palveluntarjoajalta. Palveluntarjoajaverkkoja ovat esimerkiksi langaton viestintä ja tiedonsiirto. 

IP-osoite: IP-osoite on yksilöllinen numeerinen tunniste, joka annetaan jokaiselle verkossa olevalle laitteelle. IP-osoitteita käytetään laitteiden tunnistamiseen ja niiden välisen viestinnän mahdollistamiseen. 

DNS: DNS (Domain Name System) on protokolla, jota käytetään kääntämään ihmisen luettavissa olevat verkkotunnukset (kuten www.google.com) tietokoneiden ymmärtämiksi IP-osoitteiksi. 

Palomuuri: Palomuuri on tietoturvalaite, jota käytetään valvomaan ja ohjaamaan saapuvaa ja lähtevää verkkoliikennettä. Palomuureja käytetään suojaamaan verkkoja luvattomalta käytöltä ja muilta tietoturvauhilta. 

Yritysten tietoverkkojen tyypit

LAN: Lähiverkko (Local Area Network, LAN) on verkko, joka kattaa pienen alueen, kuten toimiston tai kodin. Lähiverkkoja käytetään yleensä tietokoneiden ja muiden laitteiden yhdistämiseen rakennuksen tai kampuksen sisällä. 

WAN: WAN (Wide Area Network) on verkko, joka kattaa suuren maantieteellisen alueen, kuten kaupungin, maan tai jopa koko maailman. WAN-verkkoja käytetään yhdistämään LAN-verkkoja toisiinsa, ja niitä käytetään tyypillisesti pitkän matkan tiedonsiirtoon. 

Pilviverkot: Pilviverkkoja voidaan havainnollistaa laajakaistaverkon (WAN) kanssa, koska niitä voidaan isännöidä julkisilla tai yksityisillä pilvipalveluntarjoajilla ja pilviverkot ovat käytettävissä, jos niille on kysyntää. Pilviverkot koostuvat virtuaalisista reitittimistä, palomuureista jne. 

Nämä ovat vain muutamia tietokoneverkkojen peruskäsitteitä. Verkottuminen on laaja ja monimutkainen ala, ja verkkojen rakentamiseen ja ylläpitoon liittyy paljon muitakin käsitteitä ja tekniikoita. Nyt keskustelemme vielä muutamista tietokoneverkkojen käsitteistä. 

Avoin järjestelmä: Järjestelmä, joka on liitetty verkkoon ja joka on valmis kommunikointiin.  

Suljettu järjestelmä: Järjestelmä, jota ei ole liitetty verkkoon ja jonka kanssa ei voi kommunikoida. 

Verkkolaitteet

Verkkolaitteet eli verkkolaitteistot ovat fyysisiä laitteita, joita tarvitaan tietokoneverkon laitteistojen väliseen viestintään ja vuorovaikutukseen. Näitä ovat esimerkiksi reitittimet, kytkimet, keskittimet ja sillat. 

Tietoverkkojen hyödyt

  • Voit helposti jakaa tietoja eri käyttäjien kesken tai käyttää niitä etänä, jos säilytät niitä muissa liitetyissä laitteissa. 
  • Resurssien jakaminen – käyttämällä verkkoon liitettyjä oheislaitteita, kuten tulostimia, skannereita ja kopiokoneita, tai jakamalla ohjelmistoja useiden käyttäjien kesken säästät rahaa. 
  • Yhden internet-yhteyden jakaminen – se on kustannustehokasta ja voi auttaa suojaamaan järjestelmiä, jos verkko suojataan asianmukaisesti. 
  • Tallennuskapasiteetin lisääminen – voit käyttää tiedostoja ja multimediatiedostoja, kuten kuvia ja musiikkia, joita tallennat etänä muille koneille tai verkkoon liitetyille tallennuslaitteille. 

Tietokoneiden verkottaminen voi myös auttaa parantamaan viestintää, jotta: 

  • Henkilökunta, toimittajat ja asiakkaat voivat jakaa tietoa ja pitää helpommin yhteyttä. 
  • Yrityksesi voi tehostua – esimerkiksi verkottunut pääsy yhteiseen tietokantaan voi estää samojen tietojen syöttämisen useaan kertaan, mikä säästää aikaa ja ehkäisee virheitä. 
  • Henkilöstö voi käsitellä kyselyitä ja tarjota parempaa palvelua asiakastietojen jakamisen ansiosta. 

Tietoverkkojen kustannushyödyt

Tietojen tallentaminen yhteen keskitettyyn tietokantaan voi myös auttaa vähentämään kustannuksia ja lisäämään tehokkuutta. Esimerkiksi: 

  • Henkilöstö voi käsitellä enemmän asiakkaita lyhyemmässä ajassa, koska heillä on yhteinen pääsy asiakas- ja tuotetietokantoihin. 
  • voit keskittää verkon hallinnan, jolloin IT-tukea tarvitaan vähemmän. 
  • voit alentaa kustannuksia jakamalla oheislaitteita ja Internet-yhteyksiä. 
     

Voit vähentää virheitä ja parantaa johdonmukaisuutta, kun koko henkilökunta työskentelee yhdestä tietolähteestä. Näin voit antaa käsikirjojen ja hakemistojen vakioversiot heidän käyttöönsä ja varmuuskopioida tiedot yhdestä pisteestä aikataulun mukaisesti, mikä takaa yhdenmukaisuuden. 

Tieturin tietoverkkokoulutukset

Tutustu koulutustarjontaamme ja saa kattava ymmärrys tietoverkoista, verkkoarkkitehtuurista, protokollista, turvatoimista ja parhaista käytännöistä. Katso koulutukset ja löydä sinulle sopivin! 

Ajankohtaista luettavaa

Katso webinaarit