Kärsitkö sinäkin teknologiapelosta?

Published 3.1.2019
Reading time approx 3 min

Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta on nostanut ”Suomen sata uutta mahdollisuutta 2018-2037, Yhteiskunnan toimintamallit uudistava radikaali teknologia” -julkaisussaan 10 tulevaisuuden megatrendiä. Yksi niistä on arvomaailman kehitys ja maailman kokemus, jonka alle kuuluu mm. näkemys, että teknologiapelko kasvaa tulevaisuudessa.

Mitä on teknologiapelko?

Teknologiapelolla tarkoitetaan kehittyneen teknologian tai monimutkaisten laitteiden pelkoa tai inhoa. Pelon juuret yltävät kauas teollisen vallankumoukseen alkuun, kun koneet mahdollistivat tehokkaamman ja edullisemman tuotannon ja vähensivät siten osaavien ammattilaisten tarvetta.

Teknologia on kehittynyt huimasti noista ajoista. Päivittäin käyttämämme teknologia on yhä monimutkaisempaa sekä automatisoidumpaa, ja sen ymmärtäminen vaatii syvällisempää perehtymistä. Harva meistä pystyy enää korjaamaan rikkoutunutta autoa tai ymmärtää tietokoneiden toimintaa. Iso osa teknologiapelkoa onkin kontrollin menettämisen pelko.

Uusi teknologia onkin varsin autonomista ja pystyy tekemään itsenäisesti erittäin laajoja kokonaisuuksia ja syväoppiva tekoäly pystyy etenemään kohti uusia ratkaisuja. Demonstraatioissa tekoäly kykenee mm. tunnistamaan ihmisten tauteja, pelaamaan itselleen ennestään tuntemattomia videopelejä ja jopa löytämään tieteellisiä läpimurtoja. Robotiikan kehitys etenee kohti toiminnallisten moduulien välisiä rajapintoja ja robottien sekä tekoälyn kehitys kulkevat käsikädessä. 

Koneet kykenevät nopeasti ja vaivattomasti sopeutumaan uusiin tarpeisiin. Vielä voidaan kuitenkin sanoa, että ihminen oppii huomattavasti harvemmista havainnoista, sillä monimutkaisissa tehtävissä tekoäly ei ole täysin oppinut vielä miljoonankaan havainnon jälkeen. Toisaalta tekoäly käsittelee yksittäiset havainnot nopeammin ja sen osaaminen on monistettavissa.


Teknologia – uhka vai mahdollisuus

Teknologian kehitys on herättänyt keskustelua siitä, viekö robotisaatio ja tekoälyn kehitys ihmisten työpaikat. Osa suorittavasta työstä tulee vähenemään tai loppumaan teknologisen kehityksen myötä, mikä vapauttaa henkilöstön aikaa luovempiin kehitystehtäviin, joihin tekoäly ei kykene vielä pitkään aikaan. Samalla robotisaatio luo täysin uusia, robottien työn mahdollistavia tehtäviä, kuten robottiturvallisuuden tarkastaja, robottivakuutusarvioija, robottityönjohtaja, robottikouluttaja, ja robottityön suunnittelija.

Teknologinen kehitys tuo meille uskomattomia mahdollisuuksia, joita on aikaisemmin voitu vain kuvitella Sci-Fi -hengessä. Teknologian tuomat mahdollisuudet ulottuvat lähes kaikille elämän ja liiketoiminta-aloille terveydenhoidosta henkilö- ja tavaraliikenteeseen, energiataloudesta koulutukseen, teollisesta tuotannosta viihdeteollisuuteen ja palveluliiketoimintaan.

Teknologiset innovaatiot auttavat ratkomaan maailmanlaajuisia ongelmia. Niiden myötä pystytään tuottamaan puhdasta vettä alueilla, joilla siitä on huutava pula sekä hyödyntämään uusiutuvaa energiaa yhä kustannustehokkaammin ja monipuolisemmin. Ruokaa voidaan kasvattaa tiiviisti ja energiatehokkaasti sisäviljelyllä ja myös eläinsolujen viljely ja geenimanipulaatio helpottavat ruokapulaa. Terveydenhoidon saralla kehitetään laajalla skaalalla ratkaisuja ja apukeinoja aina hermostoon kytkettävistä robotisoiduista jalka- ja käsiproteeseista keinoelimiin ja Alzheimeria parantaviin ultraäänihoitoihin. Autonomisesti kulkevat robottiautot ja etäohjattavat kopterit edistävät edullista logistiikkaa, ja laajennettu ja virtuaalinen todellisuus helpottavat niin kirurgin kuin hissiasentajankin työtä sekä tuovat uuden suunnan viihdeteollisuuteen.

Teknologia tuo monia mullistuksia arkeemme yhä kiihtyvällä tahdilla. Muutoksen nopeus voi tuoda omat riskinsä, mutta kehitys mahdollistaa monien suurtenkin ongelmien ratkaisun. Työelämä ja -tehtävät muuttuvat muutoksen myötä, joten elinikäinen oppiminen on yhä tärkeämpää. Teknologiapelko on fobia, johon ei liene syytä, jos katsoo avoimin mielin tulevaisuuteen ja on valmis elämään mukana muutoksessa.

Tags

Tekoäly Digitalisaatio Teknologiakehitys