Robot Framework – toimiva avoimen lähdekoodin ratkaisu

Published 13.6.2022
Reading time approx 3 min

Testausautomaatiotyökaluista Robot Framework on Suomessa hyvin suosittu. Avoimen lähdekoodin sovellusta käytetään erityisesti hyväksymistestauksessa ja hyväksymistestausvetoisessa kehityksessä (ATDD). Robot Framework osaaminen onkin olennainen osa testausautomaation kehittäjän työkalupakkia Suomessa.

Diplomityöstä yritysten käyttöön

Robot Frameworkin historia on monelle tuttu. Sen kehitys alkoi vuonna 2005 Pekka Klärckin diplomityöstä. Samana vuonna kehitettiin ensimmäinen versio Nokia Networksissä. Jo versio 2.0 julkaistiin kolme vuotta myöhemmin avoimena lähdekoodina.

Robot Framework on nostanut tasaisesti suosiotaan Suomessa kuluneen viidentoista vuoden aikana. Käytön myötä sen ympärille on muodostunut vahva yhteisö käyttäjistä ja yrityksistä. Koska Robot Framework on käytössä monessa yrityksessä, on sillä myös paljon aktiivisia käyttäjiä.

Tukea kehitykselle Robot Framework Foundationista

Vuonna 2015 Robot Frameworkin kehitystyötä tukemaan perustettiin voittoa tavoittelematon Robot Framework Foundation, jolla on nyt jo yli 40 jäsenyritystä. Työpaikkani Knowit oli yksi Robot Framework Foundationin perustajajäsenistä ja olemme olleet aktiivisesti mukana sekä kehitystyössä että järjestön toiminnassa.

Robot Framework Foundation ja Robot Frameworkin ympärille kehittynyt yhteisö yhdessä takaavat, ettei Robot Framework kärsi monen muun avoimen lähdekoodin ohjelman haasteesta eli jatkokehityksen puutteista. Robot Framework Foundation viitoittaa järjestelmällisesti suuntaa kehitystyölle, ja aktiiviset käyttäjät kehittävät mm. uusia kirjastoja jatkuvasti.

Sen lisäksi, että Robot Framework Foundation rahoittaa kehitystyötä, tukee se yhteisön kehitystä myös muuten. Näkyvin esimerkki tuesta on vuosittain järjestettävä RoboCon. Muutamassa vuodessa RoboCon on kasvanut parin päivän mittaiseksi, monen sadan hengen suuruiseksi tapahtumaksi, joka on must-go tapahtuma niin testausautomaatio- kuin robottiosaajille.

Vielä Robot Framework ei ole saavuttanut muualla Euroopassa yhtä suurta suosiota kuin Suomessa. Tästä johtuen muualla Euroopassa ei ole vielä muodostunut myöskään yhtä vahvaa yhteisöä sen ympärille. Suuntana on kuitenkin kansainvälistyminen, ja kansainvälisiä käyttäjiä tulee koko ajan lisää. Onkin siis hyvin mahdollista, että viiden vuoden päästä tilanne on jo toisenlainen.

Matala kynnys käyttöönottoon

Robot Frameworkin vahvuus on myös sen käytön aloittamisen helppous käyttäjän näkökulmasta. Työkaluna se on helposti lähestyttävä. Jo aika pienellä osaamiselle saa tehtyä testi-caseja. Koska avoimen lähdekoodin tuotteella ei ole lisenssimaksuja, on kokeilukynnys myös organisaation näkökulmasta kaupallisia tuotteita pienempi

Kaupalliset työkalut tarjoavat usein graafisen käyttöliittymän testiautomaation tekemiseen. Robot Framework puolestaan toimii avainsanoilla. Moni testaaja kokee avainsanoilla toimivan skriptaustyökalun omemmaksi käyttää. Avainsanojen avulla on mahdollista luoda myös omia testejä manuaalisesti. Testiautomaatiospesialisti luo avainsanat valmiiksi ja näin vähemmän kokeneenkin käyttäjän on helppo lähteä tekemään testejä.

Taatun, jatkuvan kehitystyön ja käytön aloittamisen helppouden vuoksi Robot Framework tarjoaa erittäin hyvän vaihtoehdon testiautomaatiotyökaluksi. Ei siis ihmekään, että se on niin suuressa suosiossa testauksen osalta. Yritysten on Suomessa myös helppo löytää Robot Framework -osaajia, heitä on tarjolla paljon.

Ohjelmistorobotiikka uutena alueena

Viime vuosina Robot Frameworkin käyttö on noussut myös ohjelmistorobotiikassa uusien toiminnallisuuksien myötä. Avoimen lähdekoodin mahdollistama helppo käyttöönotto ja tehokas laajennettavuus ovat valtti myös ohjelmistorobotiikan puolella. Ohjelmistorobotiikka on ollut nosteessa nyt jo useamman vuoden, ja Robot Frameworkin avainsanapohjainen lähestyminen toimii myös siinä hyvin.

Koska Robot Framework -osaamista löytyy Suomesta paljon, on luonnollista, että niin yritykset kuin yksittäiset työntekijätkin ovat levittäneet osaamisrepertuaariaan myös RPA:n puolelle testiautomaatiosta.

Vaikka Robot Framework on alun perin kehitetty testauksen käyttöön, on sen parissa viime versiossa otettu myös RPA:n tarpeita paremmin huomioon. Tämä on entisestään auttanut vahvistamaan Robot Frameworkin asemaa myös ohjelmistorobotiikassa.

Jos et vielä ole tutustunut Robot Frameworkiin, olisiko nyt aika? Tieturilta löydät koulutusta niin Robot Frameworkin perusteisiin kuin tietojesi syventämiseen.

Koulutusta Robot Frameworkiin

Robot Framework logo is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License (CC BY-SA 4.0). Robot Framework’s visual identity has been designed by Anssi Arte.

About author:
Tuomas Kupila

Tuomas Kupila

Tuomas toimii Knowitilla älykkään automaation konsulttina. Hänen osaamisalaansa on softan automatisointi, ja hän on erikoistunut ohjelmistorobotiikkaan (RPA). Robot Framework on yksi Tuomaksen päivittäisistä työkaluista. Tuomaksen tavoite älykkäässä automaatiossa on vähentää päivittäisen työn rutiininomaisia tehtäviä. Juuri niitä, joita tehdessä mielessä käy ”eikös tämän voisi tehdä automaattisesti?”.

Tags

Testausautomaatio Ohjelmistorobotiikka Robot Framework