Koodaus ja sen kouluttaminen

Published 16.5.2018
Reading time approx 2 min

Jokaisen it-alan asiantuntijan kannattaa pitää perusosaamisensa kunnossa ja tarkkailla, mihin suuntaan kovaa vauhtia kehittyvä ala on menossa. Koodaus on ala, jossa ei pidä rakastua tiettyyn ohjelmointikehykseen tai ohjelmointikieleen, vaan ymmärtää, että hyvin usein eri tekniikoilla on oma elämänkaarensa. Se tekniikka, mikä tänään saattaa olla suosittu, voi muutaman vuoden kuluttua olla korvattu jollain toisella.
Koulutuskin siirtyy yhä enemmän nettiin: järjestetään etäluentoja ja oppimateriaalit tehdään sekä jaetaan digitaalisina. Kurssilla on tavallisesti 10-20 osallistujaa, ja joskus heidän esitiedoissaan voi olla valtava tasoero, koodaamisnopeudessa jopa kymmenkertainen ero. Kokenut kouluttaja pystyy kuitenkin ottamaan erilaiset oppijat huomioon.

Tieturissa koulutan ohjelmistosuunnittelua erilaisista it-tehtävistä tulleille ohjelmistokehittäjille ja -suunnittelijoille – sekä asiakkaalle räätälöidyillä että kaikille avoimilla kursseilla. Jotkut opiskelevat nimenomaan tiettyä aihepiiriä, lisäksi on rekrytointi- ja muuntokoulutusta eri alojen työttömille. On myös paljon esimerkiksi Nokialta tulleita, jotka siellä keskittyivät tiettyyn tekniikkaan ja jotka haluavat päivittää osaamistaan niille aloille, joilla nyt on kysyntää.

Koodaus – alan näkymät

Tällä hetkellä frontend-kehittäjän kurssit ovat kovasti kysyttyjä. Työpaikkailmoituksissa huhuillaan Angular- ja React -osaajia. Jotta nämä tekniikat pystyy kokonaisvaltaisesti ottamaan haltuun, on äärimmäisen tärkeää osata näissä käytetyt kielet, JavaScript ja TypeScript hyvin. JavaScript kielenä on erittäin vaativa dynaamisen luonteensa vuoksi, ja vaikka alkuun kielessä pääseekin helpolla, sen hallitseminen hyvin on haastavaa.

It-alan työnantajat ovat kyllä oivaltaneet jatkuvan opiskelun merkityksen. Jotkut kouluttavat työntekijöitään itse, mutta se vie yrityksen resursseja. Jos vanhemmat ja osaavammat asiantuntijat käyttävät aikansa muiden kouluttamiseen, he eivät itse tee sitä työtä, josta heille maksetaan.  Kustannustehokkaampaa on keskittää kurssit kouluttajille, jotka osaavat koulutettavan asian lisäksi nopeuttaa oppimisprosessia pedagogisin keinoin.

Henkilökohtaisesti palkitsevinta kouluttamisessa on se, kun pystyy vaikuttamaan positiivisesti ihmisiin niin suoraan. On upea tunne, kun joku tulee kiittämään, että tämän pitämäsi koulutusohjelman ansiosta olen saanut vakituisen työpaikan.

Entä mitä rekrytoija odottaa it-alan ammattilaiselta? Hyvällä ohjelmistokehittäjällä on looginen päättelykyky, keskittymisen taito ja halu opiskella jatkuvasti uutta. On oltava aidosti innostunut työstään – silloin jaksaa sisulla tahkoa myös eteen tulevia ongelmia. Olisi myös hyvä seurata aikaansa, mitä uusia tekniikoita tulee – sosiaalinen media, Twitter, YouTube ja alan blogit ovat hyviä tietolähteitä.
Vahva substanssiosaaminen on tärkeä, mutta mistään ei tule mitään, jollei ihminen voi kokonaisvaltaisesti hyvin. Esimerkiksi rekrykoulutuksissa olen huomannut, että kurssilaisilla on valtava innostus ja motivaatio tehdä asioita, mutta jos on koodaus vie kaiket yöt, terveys saattaa yhtäkkiä pettää. On tärkeää pitää balanssia. Pitää olla muutakin elämää.

About author:

Jussi Pohjolainen

Jussi Pohjolainen on Tieturin suosittu kouluttaja, Tampereen ammattikorkeakoulun lehtori ja oman yrityksensä vetäjä, jolla on yli 15 vuoden kokemus ohjelmistoteknologian koulutuksesta ja konsultoinnista. Uuden oppimisen, lenkkeilyn ja matkailun lisäksi hänet pitävät liikkeessä vaimo, lapsi ja itsepäinen snautseri.

Tags

Ohjelmointi IT-ala Koodaus