Keinoäly muuttaa tapamme toimia

Published 13.3.2018
Reading time approx 2 min

IT-ala ei ollut nuorena suunnitelmissani, sillä opiskelin kieliä humanistisessa tiedekunnassa tietämättä tarkemmin, mitä tehdä isona. 1990-luvun lopulla Nokia rekrytoi kieltenopiskelijoita teknisiksi kirjoittajiksi ja päädyin kahdeksaksi kuukaudeksi tekemään dokumentointihommia ollen samalla mukana silloisessa transformaatioprojektissa, jossa siirryttiin VAX/UNIX-pohjaisesta dokumentointiympäristöstä ensin SGML:ään ja myöhemmin XML:ään. Projektin myötä oivalsin, että koodihan on kieltä siinä kuin englantikin ja tekki on paljon hauskempaa kuin dokumenttien näpyttely. Siitä se sitten lähti!


Murros vaatii uudenlaisen osaamisen kehittämistä


Teknologian kehitystahti kiihtyy koko ajan ja oman toiminta-alueeni, ns. keinoäly, tulee kasvamaan huimasti seuraavien vuosien aikana. Ohjelmistorobotiikka, chatbotit, koneoppiminen – näissä ollaan vielä aivan alkutaipaleella. Jokainen tutkimus, jonka olen aiheesta lukenut, povaa keinoälyn tuovan valtavan murroksen tapaamme toimia ja uskon vahvasti näin käyvän.
Murroksessa ja kehityksessä mukana pysyminen vaatii uudenlaisen osaamisen kehittämistä. Siitä on onneksi tullut todella paljon helpompaa erialisten verkkopohjaisten koulutusten myötä. Ohjelmistoyrittäjät ry on Mimmit koodaa -kampanjallaan tuonut todella konkreettisen tavan uuden oppimiseen järjestämällä kumppaniensa kanssa koulutuksia. Uskon, että näiden koulutusohjelmien tarve ja sitä kautta tarjooma kasvavat.
Tietotekniikka on toki muutakin kuin koodaamista. Tehtäväkirjo on jo todella laaja ja uusia rooleja ja osaamisalueita syntyy koko ajan. Alalla tarvitaan sekä kapean alueen syväosaajia että isompia kokonaisuuksia hallitsevia ihmisiä. Parhaiten ala sopii henkilöille, jotka ovat innokkaita oppimaan ja kokeilemaan uutta.
Uuden luominen onkin mielestä alan paras piirre. Vaikka 20-vuotiselta uralta onkin vaikea nostaa yhtä huippuhetkeä, sanoisin, että ensimmäinen huippuhetkeni oli se, kun vuonna 2002 olinmukana luomassa aitoa pilvipalveluratkaisua, ennen kuin kukaan edes puhui pilvipalveluista.

About author:

Katriina Valli, Managing Director, Zyfra Oy

Tags

Teknologiakehitys Tekoäly Digimurros Digitalisaatio Koodaus