Excelistä apua ikääntyvälle nörtille?

Published 7.9.2016
Reading time approx 2 min

Kaupungilla liikkuessani, oli se sitten kävellen, julkisilla tai omalla autolla, tahtoo nykyisin verenpaine kohota. En tiedä johtuuko se omasta erakkoluonteestani vai muitten töppäilyistä, toki omistanikin, mutta niin se vaan tuppaa kohoamaan. Kohoaa niin, että sitä täytyy aina silloin tällöin seurata ja laittaa tarvittaessa pilleri poskeen.

Kirjoiteltuani aikani tuloksia paperilappusille, jotka aina olivat väärässä paikassa eivätkä koskaan käsillä, kun niitä tarvitsin, päädyin tekemään taulukon Exceliin. Perustaulukon tekeminen ei ollut kovin vaikeata. Sitten keksin tallentaa sen pilvipalveluun, jolloin se oli siellä missä minäkin: kännykällä selattavissa vaikka lääkärin vastaanotolla.
Keskiarvot laitoin taulukon alkuun ja lukitsin ensimmäiset rivit niin, että yhteenveto ei hävinnyt vaikka rivejä itse taulukkoon tuli lisää. Kaaviokuvakin oli ihan kiva ja havainnollinen, kunnes kyllästyin tietojen lisäämiseen kaaviokuvaan aina lisätessäni taulukkoon uutta tietoa.
Tähän taas löytyy oiva ratkaisu Excelin dynaamisista nimistä. Ei muuta kun funktioita selaamaan ja nimiä määrittelemään. Kerrottakoon tässä vaiheessa, että funktio tällaiseen on SIIRTYMÄ (OFFSET).
No, ei tämäkään vielä ihan hyvä ollut, koska tuloksien kertyessä kaaviokuva paisuu ja muuttuu epäselväksi. Ajattelin, että haluan vain seurata viikon tai kuukauden tuloksia valitsemallani aikavälillä koko taulukosta, joten mietintämyssy päähän taas.
Excelistä löytyy tähänkin apu. Excelin ohjausobjektit! Vierityspalkki, jolla valitsen, kuinka monelta viikolta tiedot haluan, ja minun tarvitsee vain kirjata aloituspäivä.
Oheisesta kuvasta näkyy lopputulos.

Kiinnostuitko?
Lisää kikkoja Excelin taltuttamiseksi saat Tieturin Excel-kursseilta. Tule ja koe Excelin ihmeellinen maailma.

Excelin ihmeelliseen maailmaan tästä >>

About author:

Boris Isaksson

Tags

Excel Microsoft Office 365