Työelämässä oppiminen – miten oppia kiireen keskellä?
Oppimisen maailma vaikuttaa olevan jatkuvan muutoksen kourissa. Välillä olen kouluttaja, joskus olin nimenomaan asiantuntija, mutta useimmiten minua nimitetään kuitenkin konsultiksi. Joskus puhumme seminaareista, toisella kertaa koulutuksista ja nykyään, YouTube-videoiden ja podcastien myötä, päätään on nostanut myös uusi voimasana “mikro-oppiminen”.
Kaikki ovat kuitenkin eri tavoin nimettyjä kierroksia yhden ja saman puurokattilan ympärillä. Lusikka löytyy ja kattila on siinä nenän edestä, mutta kuinka saada syötyä oikein? Ettei polta suutaan kuin Kultakutri karhuperheen mökissä? Tai sotke kaikkea kuten Mikki Hiiren näköinen noidan oppipoika Walt Disneyn Fantasiassa? Eli kuinka oppia tietämään milloin syödä, kuinka paljon ja usein, jotta voi lopettaa pyörimisen ja keskittyä todelliseen työntekoon.
Oppiminen tapahtuu parhaiten, kun tahtotila, rakentava vuorovaikutus, motivoitu tekeminen ja riittävä harjoittelu kohtaavat.
Joku pystyy työn vaatiessa hyvällä rutiinilla runnomaan työn läpi ilman kummoista tahtotilaa, toinen mieluummin korvaa vuorovaikutuksen ja kysymysten esittämisen ohjekirjan seuraamisella ja loputtomalta toistamisella. Useimmiten kuitenkin työrauha, omaan työhön liittyvä mielenkiintoinen haaste, kuunteleva ja tukeva apu, kenen puoleen kääntyä ja riittävästi aikaa harjoitella ja omaksua ovat ainoat keinot todelliseen, jatkuvaan oppimiseen.
Kun tämän alastoman tosiasian pukee työnantajan kireään aikataulupaitaan, ruuhkavuosien saumoistaan repeileviin tennareihin ja sosiaalisen paineen kiristävään sponsorilippikseen, ovat faktat näppärästi piilossa. Helposti tuntuu, että se on meidän oma vikamme, jos taidot eivät pelkällä tahdonvoimalla tartu kiireisiin ja väsyneisiin aivoihimme.
Mutta ei ole. Kuten et tarjoa yhteystietojasi vastauksena siihen meiliin, missä sinulle luvataan kolmen miljoonan lottovoitto Googlelta, varmaan myös käyt epäilemään, jos joku tarjoaa sinulle uusinta iPhonea yhden euron hintaan. Samalla tavoin kukaan ei voi taata, että opit käyttämään ennestään tuntematonta tietotekniikkaa tai käsitteistöä sujuvasti puolessa päivässä.
Markkinat vaativat tehokkuutta ja ostaa osaamisen valmiina seksikkäinä einesannoksina. Vaikka trendistä riippuen joko kouluttaja, asiantuntija tai konsultti taikoo valmista kuin Tomi Björk, tarvitsemme silti edelleen saman vanhan työrauhan, selkeät ohjeet ja aikaa, jotta pystymme toistamaan ihmeen kuin mestarikokki ikään.
Kun kaikki tehdään ajatuksella ja oikein, lisätään reseptiin ripaus innostusta, teelusikallinen oivallusta ja mitallinen vaivannäköä, saamme aikaan jotain valmista ja ainutlaatuista. Vaikka kyseessä olisi uusi pieni rutiini työpäivässä, on se meidän omamme. Olemme sen itse oppineet ja toteuttaneet.
Ja se jos mikä on seksikästä!
Seppo Alanko
Seppo on harmaantunut Art Director, valokuvaaja, kuvittaja ja maata pitkin matkaaja, joka edelleen herää aamuisin etsimään uutta: täydellistä viivaa, valokuvaa tai riimiä. Tieturilla Seppo tarjoaa asiakkaille ratkaisuja kuvankäsittelyn, sivuntaiton, piirrosgrafiikan ja videoeditoinnin työkalujen ja työnkulkujen hallintaan.