Testaus sydämen asiana jo kolmenkymmenen vuoden ajan

Published 4.4.2022
Reading time approx 5 min

Tiistaina 30.3.2022 julkistettiin Vuoden testaaja 2021. Tieturin ja TestausOSY:n viidettätoista kertaa annettavan tunnustuspalkinnon sai tänä vuonna Kari Kakkonen.

Kari sai melkoisen äänivyöryn, 45 % annetuista äänistä. Karia äänestäneet totesivat mm. Karin olevan testausalan tiennäyttäjä sekä todellinen testauskulttuurin edistäjä ja sillanrakentaja. Karilla on takana pitkä ja merkittävä ura testausalalla, lisäksi hän on toiminut testausalan yhdistyksissä aktiivisesti.

Tällä hetkellä Kari toimii johtotehtävissä Knowit Solutions Oy:ssa, konsultoi ja kouluttaa testausta, DevOpsia ja ketteryyttä. ”Karilla on ylivoimainen tunnettuus sekä kotimaassa että ulkomailla”, kommentoi yksi häntä äänestäneistä.

Kävimme jututtamassa Karia hänen matkastaan testausalan vaikuttajaksi. Mistä kiinnostus testaukseen alkoi, ja mitä kaikkea matkaan on mahtunut?

Testausta työuran alusta asti

Testaus oli osa Karin työtehtäviä jo 90-luvun puolivälissä hänen aloittaessaan ensimmäisessä opintojen jälkeisessä työpaikassaan ohjelmistoja maahantuovassa yrityksessä. Kari pääsi valitsemaan, mihin yrityksen ohjelmistoon hän perehtyy enemmän, ja tarjolla olevista vaihtoehdoista testaus tuntui heti omimmalta. Jo tuolloin Karille oli selvää, että testaus antaa parhaan mahdollisuuden vaikuttaa tuotteiden laatuun ja varmistaa asiakaskokemuksen.

Laatu oli Karille tärkeä asia myös opintojen aikana. Teknillisen korkeakoulun testaukseen keskittyvän opetuksen määrä oli vielä 90-luvulla Karin sanoin ”aika karua katsottavaa”, viimeinen luku yhdessä oppikirjassa. Koodauksessa kokeilu korvasi päämäärätietoisen testauksen. Tätä nykyä, kolmisenkymmentä vuotta myöhemmin TKK:lta (nykyään Aalto-yliopisto) löytyy laajalti testauskursseja ja aiheesta tehdään myös lopputöitä.

Palo tietää enemmän testauksesta johti Karia etsimään lisäoppia silloisen työnantajan verkostojen kautta. Teknillisen korkeakoulun kesäkurssivalikoimasta löytyi sopiva, vetäjänä amerikkalainen vieraileva luennoitsija.

Testaus keskiöön työelämässä

Uran ensimmäiset kuusi vuotta tuotebisnes pysyi päänäkökulmana. Työtehtäviä valitessa testaukseen liittyvien tehtävien valinta tuntui koko ajan enemmän omalta jutulta; Kari ryhtyi muun ohella myös kouluttamaan ja konsultoimaan testausta. Vähitellen testaus alkoi viedä yhä isomman osan työajasta.

Vuonna 2002 Kari päätti keskittyä testauskonsultointiin päätyönään. Sillä polulla hän on nyt ollut 20 vuotta, konsultoimassa ja kouluttamassa testausta. Testauksen rinnalle on vuosien varrella noussut ketteryys ja DevOps.

Vielä 20 vuotta sitten testaus oli oma saarekkeensa, tänä päivänä se on DevOpsin ja ketterien työmenetelmien kautta orgaaninen osa kehitystiimiä. Ketteryys ja DevOps ovat tärkeä osa testausta, ja testausalan ammattilaisen täytyykin hallita myös ne hyvin. Tästä johtuen Kari kouluttaa ja konsultoi tätä nykyä myös ketteryyttä ja DevOpsia.

Ketterässä maailmassa vastuu testauksesta on koko tiimin yhteinen; kaikki tiimin jäsenet testaavat. Karin perusvinkki ketterään tiimiin on, että tiimissä pitää aina olla myös testausammattilainen. Jos testaus ei ole jonkun tiiminjäsenen mielenkiinnon pääkohde, riskinä on, ettei testausta tehdä riittävän monipuolisesti. Testausammattilainen toimii omassa tiimissään testauksen valmentajana, coachina.

Uuden oppimista ja asiakastyytyväisyyden takaamista

Koska laatu on aina ollut Karille tärkeä osa tekemistä, on hänelle erityisen mieluisaa testauksen suora vaikutus loppukäyttäjälle näkyvään laatuun. Kun yritys saa hyvää palautetta tuotteen laadusta, kuuluu osa kunniasta aina testaajille. Laadun ja käytettävyyden kautta testauksella on iso merkitys myös asiakastyytyväisyydelle.

”Toki kaikki tämä on välillistä”, toteaa Kari, ”Työtä tehdessä työn itsensä tulee olla mielenkiintoista. Testauksessa antoisinta on uusien asioiden oppiminen. Se hetki, kun hahmottaa, miten jokin asia toimii. Erityisesti tutkivassa testauksessa näitä oivalluksen hetkiä testattavan softan toiminnasta on paljon.”

Kouluttamisessa Karista on parasta, kun osallistujat oivaltavat uutta. ”Kun sen oivalluksen saa aikaan, tulee siitä itselle todella hyvä fiilis”, hän kertoo.

Testausyhteisöä rakentamassa ja ylläpitämässä

Verkostoituminen osaamisen edistämiseksi oli Karille luonteva tapa jo opiskeluaikana. Kun Kari siirtyi tekemään päivätyökseen testausta, hän ryhtyi kartoittamaan, mitä yhteisöjä löytyisi testauksesta.

”Testaus on minulle tärkeä asia, ja olen aina halunnut edistää sitä laajemmin kuin vain oman työtehtäväni kautta”, Kari sanoo. ”Samaan aikaan kun siirryin päätoimiseksi testaajaksi 2002 alkoi myös Suomen testausyhteisö rakentumaan. Erkki Pöyhönen kutsui Suomen testausosaajia yhteen, ja Testauksen osaamisyhteisö, TestausOSY, perustettiin.”

Kari oli mukana perustamassa TestausOSYa ja osaamisyhteisön ohjausryhmässä parikymmentä vuotta. Sen lisäksi hän oli yksi Finnish Software Testing Board FiSTB:n (Finnish Software Testing Qualifications ry) perustajajäsenistä.

Järjestötoiminta vei vähitellen lisää aikaa. Kari valittiin FiSTB:n kolmanneksi puheenjohtajaksi. Hänen puheenjohtajakautenaan 2010-2015 FiSTB kasvoi merkittävästi isommaksi toimijaksi. Aiemmin Suomen yhdistys tilasi monia asioita International Software Testing Qualifications Boardin (ISTQB) Englannin jaokselta. Nyt FiSTB ryhtyi mm. tarjoamaan omia sertifiointikokeitaan ja siitä muodostui selkeästi laajempi, suomalainen yhteisö.

Myös testausalan vuosittainen tapahtuma, Testing Assembly, perustettiin näinä muutoksen vuosina. Kari vastasi aluksi myös tapahtuman järjestämisestä.

Osaksi kansainvälistä toimintaa

”Tuolloin Suomen jaos vietiin kunnolla mukaan kansainväliseen yhteisöön”, muistelee Kari. ”Järjestimme mm. International Software Testing Qualifications Boardin, ISTQB:n yleiskokouksen Suomessa. Kansainvälisessä verkostoitumisessa yksilötasollakin tämä auttoi merkittävästi, kun oli tavannut muiden maiden jäsenistöä.”

Vuonna 2015 Kari valittiin ISTQB:n johtoryhmään. Ensin varainhoitajana, sitten sihteerinä. Lähtiessään mukaan kansainväliseen toimintaan hän siirtyi Suomen yhdistyksessä varainhoitajaksi puheenjohtajan paikalta. ”Järjestön pääpaikka oli Brysselissä. Johtoryhmässä mukana oleminen oli kokemuksena loistava”, toteaa Kari.

Oltuaan kuusi vuotta ISTQB-johtoryhmässä Kari totesi, että nyt on sopiva aika lopettaa kansainväliset järjestötehtävät. Karin vapaa-ajan lisäännyttyä Testauksen kehittämisen yhdistyksen (TMMi Foundation) kansainvälinen hallitus katsoi ajan olevan hyvä pyytää Karia mukaan ohjaamaan yhdistyksen strategiaa hallituksen jäsenenä. Järjestötoiminta ei vielä jäänyt kansainvälisellä kentälläkään, vaan jatkuu edelleen. Kari on edelleen myös TestausOSYn ohjausryhmän jäsen.

Testaus tutuksi lapsille

Kari julkaisi lastenkirjansa testauksesta, Dragons Out, lohikäärmeistä, ritareista ja ohjelmistotestauksesta, suomeksi 2020 ja englanniksi viime vuonna 2021.”Linda Liukkaan julkaistessa lapsille suunnatun koodauskirjansa Hello Ruby vuonna 2015 mietin, että myös testauksesta pitää saada lapsille suunnattu kirja”, kertoo Kari. ”Aikaa kirjan kirjoittamiselle ei kuitenkaan löytynyt, ennen kuin jäin sapattivuodelle 2018 – 2019. Silloin otin tavoitteeksi kirjoittaa lastenkirjani testauksesta.”

Karilla oli aiempaa kokemusta kirjaprojektista; hän yksi on vuonna 2017 julkaistun Agile Testing Foundations -kirjan seitsemästä kirjoittajasta.

”FiSTB on pyrkinyt levittämään tietoa testauksesta oppilaitoksiin”, mainitsee Kari. ”Niiden opiskelijat ovat jo täysi-ikäisiä. Pohdin, että olisi hienoa saada testaustietoutta jo sitä nuoremmille, lapsuudesta alkaen.”

Karin miettiessä teemaa lastenkirjalle hän totesi perinteisen ritarit ja lohikäärmeet -teeman sopivan hyvin ajattoman, testausaiheisen kirjan kirjoittamiseen. Kirja on kirjoitettu niin, että se sopii kaikenikäisille.

”Itse luin kirjaa 6-vuotiaalle. En usko, että hän tällä lukukerralla muistaa testausosiota, mutta itse tarinat olivat mieluisia hänelle”, kertoo Kari. ”Yksi kirjan ostaneista kertoi, että hän luki kirjaa samana iltana 4-vuotiaalleen. Tämä halusi kuulla monta lukua ja asettui nukkumaan kirja kainalossa.”

Testaus sopii kaikille

Testaus sopii Karin mielestä urapoluksi ihan kaikille. Se on hyvä paikka soveltaa kriittistä ajattelua, ja sopii kaikille luonteeltaan uteliaille. Testaustehtävät ovat monipuolisia ja testaajalla on oltava monipuolinen taitosetti. Koodaustaidot ovat testaajalle hyvä lisä. Sen lisäksi on hyvä olla jonkin liiketoiminta-alueen syväosaaminen ja myös niin sanotut pehmeät taidot ovat testauksen ammattilaiselle erittäin tarpeellisia.

”Jos suuntaat testausalalle koulureittiä pitkin, on sinulla jo valmiiksi saatuna hyvä perusosaaminen”, Kari toteaa. ”Jos olet suuntaamassa testausalalle toiselta alalta ja haet lisäkoulutusta, muista että ymmärrystä pitää olla niin tekniikasta, testauksesta, liiketoiminnasta kuin pehmeistä taidoistakin.”

”Meistä jokainen on testauslähettiläs. Ihan jokainen testaaja vie testauksen ymmärrystä eteenpäin”, muistuttaa Kari lopuksi.

Lisää testausosaamistasi koulutuksella

Tags

TestausOSY Vuoden Testaaja Testaus Vuoden testaaja -voittaja