Hallitse ohjelmistorobotiikkaa
Tehokkuus, säästöt, laatu ja liiketoiminnan kehittäminen. Siinä muutamia teemoja, joiden kanssa jokainen liiketoiminnan asiantuntija, johtaja ja päättäjä työskentelee päivittäin. Puhumattakaan kuormittavista rutiineista, työn mielekkyydestä ja jaksamisesta. No, millä näihin kaikkiin voidaan vastata? Tietenkin automaatiolla. Voittajina selviävät ne, jotka osaavat yhdistää tehokkaasti digitaalista työvoimaa ja prosessiautomaatiota ihmisten luovaan ja kehittävään työhön.
Hallitsetko sinä ohjelmistorobotiikkaa vai hallitseeko se sinua?
Siinä seuraava kysymys vastattavaksi. Ohjelmistorobotiikka (RPA, Robotic Process Automation) on yksi tehokkaimmista työkaluista, mitä tulee tietotyön prosessien automatisointiin. Tehokkuuden mittarina on tässä kohtaa käytetty kustannustehokkuutta, käyttöönoton nopeutta ja skaalautuvuutta. RPA ei luonnollisesti ole ainoa työkalu ja se ei sovellu kaikkien prosessien automatisointiin, mutta niihin kohteisiin, joihin se soveltuu, on se verraton ja väsymätön digitaalinen apulainen.
Ohjelmistorobotiikka ei varsinaisesti ole mikään uusi asia. Tietotyön automaatiota on tehty jo pitkään, tosin aiemmin ehkä enemmän ”pellin alla” ja ilman suurempaa meteliä asiasta. Tänä päivänä RPA on liiketoiminnan asiantuntijoiden työkalu ja sillä mahdollistetaan aidosti tuottavampia prosesseja, laatua ja mielekkäämpää työtä ihmisille, kun robotit hoitavat robottien työn. Vaikka ohjelmistorobotiikan käyttöönotto on nopeaa ja suhteellisen helppoa (verrattuna pitkiin ja perinteisiin IT-projekteihin), vaatii se myös laajempaa ymmärrystä liiketoiminnan kehittämisestä, prosessien analysoinnista ja toimintamalleista, jotta sitä voidaan hyödyntää systemaattisesti, ja skaalata käyttöä älykkäästi.
Mitä useampi liiketoiminnan asiantuntija, esimies ja päättäjä ymmärtää ohjelmistorobotiikan vaikutukset ja mahdollisuudet omassa yrityksessä, sitä helpompaa sen käyttöönotto on. Ohjelmistorobotiikka muuttaa tapojamme tehdä työtä, se rikkoo rutiineja ja tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia uusien liiketoimintojen kehittämiseen. Ohjelmistorobotiikka vaatii aina muutosjohtamista ja ymmärrystä organisaatiokulttuurista. Myöskään viestinnän tärkeyttä ei voida vähätellä. Siksi on tärkeää osata hallita ohjelmistorobotiikkaa, eikä antaa sen hallita sinua.
Hanna Saari, Knowit Solutions Oy