Rakastu Robotiikkaan !

Julkaistu 10.11.2016
Lukuaika noin 2 min

Robotit, cobotit, botit ja mitä ikinä niitä onkaan, tulevat muuttamaan maailmaamme enemmän kuin mikään muu ilmiö seuraavan kymmenen- viidentoista vuoden aikana. Väitän! Ja uskon!

Kun vuosi sitten aloimme tiimimme kanssa valmistelemaan Robosteam 2017 -tapahtumaa (ensimmäinen kunnolla kansainvälinen ja ISO robotiikan tapahtuma Suomessa 10-12.10 2017), tuntui tuo päivämäärä olevan niiiiin kaukana. Nyt minulla on tunne, että tämän tapahtuman pitäisi olla jo nyt. Heti! Niin paljon on tapahtunut jo tämän viimeisen vuoden aikana. Ja olisi mahtavaa päästä näyttämään kaikkia kivoja robotteja livenä (voiko näin sanoa?) ja kertomaan maailmaa muuttavista uusista ratkaisuista!

Mm. terveydenhuolto, liikenne-, teollisuus- ja ohjelmistoala ovat innovoineet valtavia mahdollisuuksia ja synnyttäneet mielettömiä tarinoita robottien ja robotiikan avulla. Ja joka päivä, ihan joka ikinen päivä, ilmi tulee uusia valmiita ratkaisuja tai uusia ideoita tuotteistettavaksi. Lempiaiheeni nykyisin on pohtia ja keskustella siitä, miten nämä robotit tulevat muuttamaan yhteiskuntaamme, organisaatioiden rakennetta ja työn tekoa. Jos kiinnostaa, keskustelen mielelläni sinunkin kanssasi.

Ihailen niitä scifi -tarinoiden kirjoittajia, jotka jo 60- 70 -luvulla visioivat robottien tulemista ja ihmismäisiä robotteja. Silloin, kun emme vielä tienneet nykyrobotiikan mahdollistajista (IOT, keinoäly, internet, virtuaalinen todellisuus, digitalisaatio, 3D- printtaus jne) yhtään mitään! Nyt nämä heidän luomat visiot ovat mahdollisia.

Muutos tulee olemaan valtava. Mietitään esimerkiksi johtamista. Miten tulevaisuudessa johdetaan ihmisten ja robottien välistä yhteistyötä? Miten sitä kehitetään? Käydäänkö robottien kanssa kehityskeskusteluja? Kumpi johtaa, ihminen vai robotti?

Mietitäänpä strategiaa. Miten organisaatioiden strategioissa on huomioitu robotit? Millainen ”työntekijöiden” rakenne meillä on kymmenen vuoden kuluttua? Miten muuttaa aukioloaikoja? Mihin investoidaan?

Tai vaikka ydinosaamista. Jos vaikka neljäsosa työvoimasta on kymmenen vuoden kuluttua robotteja, miten se muuttaa meidän ydinosaamistamme? Miten tätä osaamista kehitetään?

Tässä nopeasti heitettynä vain muutama näkökulma. Kukaan ei voi kiistää, etteikö muutos tule olemaan merkittävä. Ja pelottava, niinkuin kaikki muutos. Varsinkin sellainen, josta ei vielä oikein edes tiedetä, mitä on tulossa.

Mutta kaikkeen voi valmistautua, ja tähänkin asiaan pitää alkaa valmistautumaan. Mitä robotiika tarkoittaa teidän toimialalla, teidän organisaatiossanne? Joko tiedätte, vai tarvitsetteko apua? Apua voisi löytyä esimerkiksi innovaatiosetelin kautta, katso lisää http://www.tekes.fi/rahoitus/pk-yritys/innovaatiosetelin-palveluntarjoajat

Voittajia ovat taas kerran ne, jotka ensimmäisenä muokkaavat oikean asenteen. Olen lukenut kommentteja, joissa kerrotaan, että ”robotit eivät ainakaan minua käske”, tai ”onhan näitä ollut jo 70 -luvulta asti”, ja naureskelen hiljaa mielessäni. Ei ole voittaja-asennetta noissa kommenteissa. Kyllä tämäkin muutos on mahdollisuus. Ja iso sellainen. Itse aion olla avoimin ja innostunein mielin mukana. Rakastuin robotiikkaan kerralla.

Rakastu sinäkin….

Tietoa kirjoittajasta:

Veli-Matti Heiskanen

Liiketoimintajohtaja
#johtajaHeiskanen

Asiasanat:

Tekoäly