Kesäpojasta Vuoden Testaajaksi

Julkaistu 29.3.2019
Lukuaika noin 3 min

Onneksi olkoon Ilpo Paju, Vuoden Testaaja 2018!

Ilpo Pajun matka testaajaksi on ollut vähintäänkin yllätyksellinen. Hän opiskeli nimittäin alun perin matematiikan opettajaksi. Kuitenkin 21 vuotta sitten, vielä opiskeluiden ollessa kesken, Soneralta pyydettiin kesätöihin koodariksi. Paju hyväksyi paikan, ja ”kesätyöt” ovatkin jatkuneet vuodesta 1998 lähtien tähän päivään saakka.

Paju koodasi aluksi enimmäkseen Javaa, ja oli myös tekemässä ensimmäistä asiakasportaalia Suomeen. Miten hän sitten päätyi testaajaksi?

Koodaus ja testaus yhtä aikaa

Uran alkuaikoina Paju toimi ohjelmistoarkkitehtina eräässä monimutkaisessa useamman vuoden kestäneessä projektissa. Ohjelmistoa testattiin projektin loppuvaiheessa kuusi kuukautta uudelleen ja uudelleen, mutta joka testauskerralla jotain meni pahasti pieleen. Hanke alkoi ajautua karille, jolloin Paju pohti, miten sen saisi pelastettua.

Ja niin ohjelmistotestaus tuli koodauksen ohelle. Paju huomasi nopeasti, että testaus on tiedettä – siinä on erilaisia menetelmiä, vaiheita ja tekniikoita, joilla laatua voi varmentaa. Ala imaisi nopeasti mukanaan, ja siitä asti Paju on kehittänyt automatisoitua yksikkö- ja integraatiotestausta, regressiotestausta ja tietoturvatestausta.

Vuonna 2007 Paju olikin kahdella alalla – koodaus ja testaus. Jompaankumpaan sitten piti erikoistua, ja nyt 11 vuoden ajan hän on kehittänyt testiautomaatiota ja kouluttanut testaajia testausautomaation pariin.

Testausautomaatio ja innovaatiokilpailu

Kolme vuotta sitten Tiedolla oli innovaatiokilpailu pilvipohjaisista ratkaisuista. Paju sai kolmen kollegansa kanssa idean tehdä automaattisesti pilvessä skaalautuvan testausjärjestelmän. Bisnesenkelit sparrasivat ideaa ja niin oltiin valmiita osallistumaan. Lopulta nelikko voitti kilpailun. Innovaatio oli Andon – DevOps-alusta, jossa kaikki kehitys ja testaus on täysin automatisoitu; koodin kääntämisestä testaamiseen ja siitä asennukseen. Andon pääsi oitis käyttöön: viimeiset puolitoista vuotta Paju on ollut mukana eläkejärjestelmäuudistuksessa, jossa kaikki automatisoidaan Andonilla.

Testaajan merkitys kasvaa

Vuosien mittaan Paju on huomannut, että viimeistään DevOpsin tultua testausautomaatio on välttämättömyys, ei lisä. Testausta on nykyään kyettävä tekemään useita kertoja päivässä – ilman testausautomaatiota se ei ole mahdollista. DevOps on myös Pajun mukaan tuonut valtavan mullistuksen alalle, sillä testaajien tulee nykyään hallita automatisoinnin lisäksi myös pilvipalvelut. Testauksen tulevaisuuden päänäkymiksi Paju mainitseekin automaation sekä pilvipalvelut.

Testausalaa todella tullaan aina tarvitsemaan, ja testaajien rooli on merkittävä: kuinka tärkeitä he ovatkaan, kun kyse on rauhasta, rahasta tai jopa ihmisten hengestä? Mahtoiko esimerkiksi jokin aika sitten tapahtunut Boeingin lentoturma johtua ohjelmistovirheestä, jota ei saatu kiinni automaattisessa testauksessa?

Jatkuva kehitys

Parasta alalla on Pajun mielestä huikeat työkaverit sekä se, että alalla tulee heittäytyä päivästä toiseen haastavissa hankkeissa.  Testaus on myös jatkuvaa oppimista sekä itsensä kehittämistä, eikä tämä kehitys tule koskaan loppumaan. Pajulla on matematiikkataustastaan johtuen hyvä ongelmanratkaisukyky, joka myös motivoi häntä työssä.

Haasteena alalla taas on sen tekninen kehitys sekä omaksuttavien asioiden valtava määrä. Sen lisäksi tekoäly tulee tuomaan vielä omat mausteensa soppaan – miten sitä hyödynnetään testaamisessa? Pian kaikki on aivan uutta.

Alalla aloitteleville Pajulla on vinkki, joka on myös hänen oma mottonsa: haasteita ei tule koskaan pelätä, vaan nähdä ne mahdollisuutena itsensä kehittämiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Tulta päin! Vuoden Testaaja ei erehdy – ja jos erehtyy, hän huomaa sen oitis!

”Kesäpojaksi ihan hyvin.”

Asiasanat:

Koodaus Testausautomaatio Vuoden Testaaja