Älä vaikuta tyhmältä – opettele digisanasto!

Julkaistu 15.9.2016
Lukuaika noin 4 min

Digitalisaatio on tuonut mukanaan paitsi työtä helpottavia työkaluja ja menetelmiä, myös ison kasan uusia lyhenteitä ja kirjainyhdistelmiä. Lyhenteiden ja kirjainyhdistelmien lisäksi mukaan tunkee kaiken maailman vieraskieliset sanat, jotka tarkoittavat, no, jotain. 

Yritän tässä parhaani mukaan selittää erilaisia eniten hämmennystä herättäviä tai muuten vain tärkeitä sanoja ja lyhenteitä selityksineen. Sanat eivät ole missään tietyssä järjestyksessä, joten joudut lukemaan ne kaikki. En myöskään googlettanut mitään. Mitä hauskaa siinä olisi? Osaat sitä paitsi ihan itse. 
Iot – Internet of Things. Kaikki on nykyään yhdistetty Internettiin. Televisiot, kellot, ruokapöydät, jääkaapit, pesukoneet ja miksei vaikka peilitkin, saadaan yhdistettyä Internettiin. Miksi niin? Koska haluamme helpottaa arkeamme. Pyykkikoneen saa päälle mistä tahansa ja jääkaappisi tekee sinulle ostoslistan sen mukaan mitä haluat syödä. Pärjäätkö ilman nettiin yhdistettyä suihkua? Kyllä pärjäät. Haittaako, että saat kaikesta tietoa? Ei, kunhan opit hyödyntämään saamaasi tietoa. 
Big Data – läjä tietoa. Tätä tietoa pitää käsitellä ja suodattaa. Oikein luettu ja suodatettu data antaa valtavasti mahdollisuuksia kehityksessä. Kehitys taas on nykyään elinehto globaalissa maailmassa.
LeanIT – IT-organisaatio asiakaslähtöiseksi ja tehokkaaksi. Kuten muutkin Leanit putsataan ylimääräinen häsläys ja tehdään asioita, jotka tuovat arvoa asiakkaille. Kuusi peukkua. 
IT – Information Technology. Informaatio teknologia, tietotekniikka. Sisältää kaiken ja kaikki, jossa on tietoa, jota ei ole painettu tai hakattu kiveen.
TOGAF – The Open Group Architecture Framework, yritysarkkitehtuuriviitekehys. Mikä on yritysarkkitehtuuriviitekehys? Pitkä sana. 
UI – User interface, Käyttäjän ja teknologian yhdistävä näkymä. Jotkut ovat hyviä, jotkut vähemmän hyviä.
OS – Operating System eli käyttöjärjestelmä. Esim. Windows, iOs, Android.
CRM – Customer Relationship Management. CRM on elintärkeä osa menestyvän yrityksen työkalupakkia. Vastaukset mm. kysymyksiin kuka, mitä, milloin ja miksi löytyvät CRM:stä (tai pitäisi löytyä).
ERP – Enterprise Resource Planning. Prosessien hallintaohjelma. Automatisoi ja hallitse!
Tieturi – Suomen paras tietoteknologiakouluttaja. Ei epäilystäkään.
Android – Linux pohjainen, Googlen omistama, mobiilikäyttöjärjestelmä.
Mobiilikäyttöjärjestelmä – Mobiililaitteissa käytettävä käyttöjärjestelmä, esimerkiksi Android tai iOS.
Linux – avoimeen lähdekoodiin perustuva, pingviinistäkin tunnettu.
AdWords – Maksa Googlelle, että näyt Google-haussa tai Googlen verkostossa.
Sharepoint – Microsoftin toimistopalvelu, pilvessä.
Amazon – Sademetsä tai yhdysvaltalainen tietoteknologiajätti. Ei ole tehnyt voittoa yrityksenä kuin korkeintaan vuoden.  Verkkokaupan lisäksi tarjoaa pilvipalveluita ja paljon muuta. Entisten Top Gear -pappojen nykyinen työnantaja.
CPC – Cost Per Click. Tarkoittaa verkkomainonnassa yleisesti käytettyä hinnoittelumallia, jossa maksat pelkästään mainosten klikkauksesta etkä näyttökerroista.
CPM – Cost per thousand impressions. Liittyy oleellisesti edelliseen, tällä kertaa maksat näyttökertoja. Mistä tuo M tulee lyhenteeseen? Sanasta Mil – tuhat.
IG – Insta, iigee eli Instagram. Tarkoitetaan Facebookin omistamaa kuvanjako- ja rahantekopalvelua. Käyttäjälle kuvajakopalvelu, jossa on hauskoja kuvia, videoita ja hashtageja.
Hashtag – Sosiaalisessa mediassa keskusteluaiheita merkitsevä merkki. Esimerkiksi ulkoilusta puhuttaessa voi käyttää #ulkoilu. Ylen urheilulähetyksistä puhuttaessa usein #hassuttelu riittää.
FB – Facebook on yhdysvaltalainen tietoteknologiajätti. Käytännössä rahasampo. Kaikki on Facebookissa.
Twitter – 140 merkkiä sis. välilyönnit. Siihen pitää mahtua mielellään joku pointti ja hashtag.
HTML – Ei kuulemma koodausta vaan jotain muuta. Käytetään nettisivuilla.
CSS – HTML:n kaveri. Saa nettisivut näyttämään kivalta.
ISTQB – Testausta
Uber – Kyydinjakopalvelu. Kivaa uuberissa on, että tiedät kuljettajan nimen ja tähtiarvion.
Docs – Google tallentaa pilveen, pääset käsiksi dokumentteihin lähes kaikilla laitteilla aina kun olet yhteydessä nettiin. Voit myös muokata samaa dokumenttia työkaverin tai oikean kaverin kanssa. Huippu juttu.
COBIT – Seuraa ohjeita kohdasta TOGAF
Reddit – Buzzfeedin ja muiden suosittujen Internetsivustojen lähdesivusto. reddit.com
Snäppi – Snapchatissa voit jutella kaverin kanssa, lähettää tälle kuvan tai jakaa tarinaasi kameran välityksellä omassa tarinassa. Kertoo, kun joku ottaa kuvastasi, keskustelustasi tai tarinastasi screenshotin eli ruutukaappauksen. Voit toki myös tallentaa kuvasi itse. Jos mitään ei tallenneta, hommat katoavat. (JES)
.NET – www.google.com 
Puffata – Suositussa Pokemon Go -pelissä karkuun lähtevä Pokemon puffaa. Näin käyn varsinkin, jos yrität saada hyvän Pokemonin.
Agile – Ketterä, daa
Mikropalvelu – Netflix on kuulemma rakennettu näin. Pienistä puroista kasvaa iso virta ja nämä pienet purot vielä juttelevat keskenänsä. Mageeta.
Perl – Ohjelmointikieli
TCP/IP – ?
Infrastruktuuri – Yrityksen tietoteknologia makaa infrastruktuurin päällä. Joku saattaa käyttää myös ei teknologia mielessä kuvaamaan teitä, rakennuksia yms.
www. – World Wide Web – Internet.
saitti – sivu World Wide Webissä, kuten Tieturi.fi
VBA-makro – Excel-taiturien juttuja. Tieto kulkee kauhean näppärästi ja selvästi. Tästä kurssille >>
Java – ohjelmointia
data scientist – hyviä käsittelemään Big Dataa, kannattaa jutella tai palkata. Ihannetilanteessa molemmat. 

YouTube – Videoiden katseluun erinomainen paikka. Videot eivät lopu kesken, sen voin luvata. Kuulemma tekevät siitä sosiaalisemman, mutta mitenköhän se muka sitten toimii. (Google+ ei ole jymymenestys) 
Ihan parhaiten löydät nämä kaikki, tietenkin, osoitteesta www.google.com.
Jos haluat kuitenkin kaverille selittää esim. Big Datan voit vapaasti lainata tätä tekstiä tai lähettää seuraavan linkin http://lmgtfy.com/?q=Big+Data#  . Itse voit tehdä vastaavia linkkejä osoitteessa www.lmgtfy.com

Tietoa kirjoittajasta:

Severi Murto

Asiasanat:

Ketteryys COBIT Digitalisaatio Digitaalinen IT-ala Linux Toimisto-ohjelmat Tieturi TOGAF Ohjelmointi ITIL4 It SharePoint