Miten mentorointi voi lisätä teknologia-alan diversiteettiä?

Julkaistu 8.3.2023
Lukuaika noin 2 min

Mentorointi on prosessi, jossa kokeneempi ammattilainen, eli mentori, auttaa vähemmän kokenutta henkilöä, eli mentoroitavaa, kehittymään urallaan. Mentori jakaa kokemuksiaan, antaa neuvoja ja ohjaa mentoroitavaa. Mentorointi on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi lisätä monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta työpaikoilla. Henkilökohtaisella tasolla mentorointi antaa itsevarmuutta ja uusia näkemyksiä uramahdollisuuksista. Mentorointi voi auttaa murtamaan esteitä ja näkemään omia vahvuuksiaan tilanteessa, jossa ei tunne kuuluvansa joukkoon.

Laura Ojala toimii mentorina erityisesti teknologia-alalla toimiville naisille, maahanmuuttajille ja LGBTIA-identifioituville ihmisille. Hän toimii aktiivisesti naisille ja muille teknologia-alalla marginalisoiduille sukupuolille suunnatussa Ompeluseura LevelUP-koodarit -yhteisössä, joka on oiva paikka etsiä mentoria. Lisäksi Laura saa arvokasta vertaistukea ja toimii kouluttajana Mimmit Koodaa -ohjelman tapahtumissa.

”Yhteisön tuki on erittäin tärkeä! On hyvä tietää että ei ole yksin omien kokemustensa kanssa!”

Kuinka löytää mentori?

Laura vinkkaa, että ihan reippaasti kysymällä suoraan henkilöltä ketä voisi ajatella omaksi mentorikseen. Jos toiveissasi on päästä tiettyyn yritykseen tai tehtävään, niin kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä siinä unelmien tehtävässä toimivaan ihmiseen ja kysyä: “Miten sinä pääsit tuohon positioon? Voisitko mentoroida minua?”

Ihmisellä on myös hyvä olla useampi mentori, esimerkiksi:

  • Unelmien ja tulevaisuuden uramentori
  • Vertaismentori nykyisellä urallasi
  • Edellisen uratason mentori
  • Erikoisosaamisalueen mentori, jos mielit laajentaa omaa osaamisaluettasi

Viimeisimmäksi mentorinsa Laura löysi ohjelmistokehityskonferenssin keynote-puhujasta, joka piti erinomaisen puheen siitä, kuinka selviytyä naisena miesten dominoimalla teknologia-alalla. Jo yksi keskustelukerta auttoi näkemään omia vahvuuksiaan ja Laura sai varmuutta siihen, että hänen nykyinen työtehtävänsä on se oikea. Puhe löytyy täältä: Jen Luker – What do engineers, kintsugi and stained glass, and lotuses and clocks have in common?

Mentorointi tarjoaa lisäarvoa molemmille

Mentorointi on usein paikallaan, kun on hakemassa uutta työtä tai pohtii sitä, että tuntuu olevan ammatillisesti kadoksissa ja mihin suuntaan lähtisi. Mentoroijalle on arvokasta, kun niissä hetkissä on pystynyt auttamaan mentoroitavia ja näkemään, mitä mahdollisuuksia ja vahvuuksia itsessään on? Näitä asioita ei välttämättä itsekseen edes huomaisi.

Laura toivookin, että positiivinen mentorointikulttuuri yleistyisi myös Suomessa: ”Tällä hetkellä esimerkiksi anglosaksisissa maissa mentorointi on paljon yleisempää.”

Mentoroija iloitsee, kun saa auttaa toisia ja samalla oppii itsekin vuorovaikutustaitoja. Mentoroija oppii itsekin mm. valmentavien kysymysten tekemistä ja laajentaa omaa verkostoaan.

Laura React Finland 2022 -tapahtumassa. KUVA: MATTEO COGLIATI
Laura React Finland 2022 -tapahtumassa. KUVA: MATTEO COGLIATI

Laura on koulutukseltaan tuotantotalouden diplomi-insinööri ja on toiminut teknologia-alalla vuodesta 2006 lähtien. Hän aloitti uransa lääketieteen laitteita valmistavan yrityksen laatuinsinöörinä ja eteni vastaamaan laatujärjestelmästä ja tuotehyväksynnöistä. Laura on tehnyt pitkän uran ohjelmistotestaajana ja toimii tällä hetkellä Lead Test Engineerinä Relex Solutionsissa. Laura nauttii haasteista, toisten auttamisesta ja luovasta ryhmätyöskentelystä.

Lauran naistenpäivän vinkki on Twitter-botti, joka julkaisee naistenpäivään liittyviä twiitteja ja julkisia palkkatilastoja Iso-Britanniasta: https://twitter.com/PayGapApp

Sinua saattaisi kiinnostaa

Asiasanat:

IT-ala Diversiteetti Mentorointi