Testausta ja fantasiaa

Julkaistu 2.11.2020
Lukuaika noin 2 min
Testaaja

Kari Kakkonen on pitkän linjan testaaja, testauskouluttaja sekä ISTQB:n sihteeri. Valtava kiinnostus testaukseen johti siihen, että hän on nyt myös Dragons Out -kirjan kirjoittaja ja samannimisen yrityksen toimitusjohtaja.

Aktiivisena kirjoittajana Kari oli haaveillut kirjan kirjoittamisesta jo pidempään, mutta aihe ei ollut selvillä. Linda Liukkaan Hello Ruby -kirjat herättivät ajatuksen, että myös testaamisesta voisi kirjoittaa kiinnostavan kirjan lapsille.

Dragons Out – testaaja kaikkien turvana

10-12 vuotiaille suunnatussa Dragons Out -kirjassa lohikäärmeet hyökkäävät kyliin uhaten kyläläisiä, ja ritarit tekevät kaikkensa saadakseen lohikäärmeet nujerrettua.

Fantasiatarina sopii hyvin testauksen opettamiseen, sillä erilaisten analogioiden kautta saadaan kuvattua testaustilanteita ja niiden tarpeita selkeästi ja mielenkiintoisesti. Jokaisen tarinan lopussa kerrotaan, miten tarina nivoutuu softakehitykseen: lohikäärmeet edustavat bugeja, kyläläiset ohjelmistojen käyttäjiä ja ritarit koodaajia ja testaajia.

Kun tarinassa kylän metsästäjä näkee lohikäärmeen hän voi taitavana metsästäjänä yrittää tuhota pedon itse tai pyytää tarvittaessa ritarit apuun. Softakehitykseen käännettynä: tuotannon edustaja löytää bugin ja korjaa sen itse tai pyytää tarvittaessa kehitystiimin avukseen.

Testauskoulutukselle on tarvetta

Testaus on ollut pitkään koodauksen varjossa, mutta ymmärrys sen tärkeydestä on kasvanut vuosi vuodelta. Kehitettävääkin Karin mielestä on. Vieläkin testaus tulee mukaan kehitysprojekteihin vasta loppuvaiheessa, vaikka se pitäisi ottaa mukaan heti alkumetreillä.

Laajempaa yhteiskunnallista muutostakin kaivataan. Karin mukaan teknologia-alalle tulee paljon henkilöitä, jotka eivät ole saaneet mitään opetusta testaukseen. Tietotekniikkaa pääaineenaan opiskeleville on testaus pakollisena kurssina, mutta mikäli tietotekniikka on sivuaineena ei testausta tarvitse opetella lainkaan. Testausosaamisen lisääminen olisi tärkeää läpi kouluajan ja etenkin teknisen alan yliopisto-opinnoissa. Testaustaitoa kannattaa kehittää myös työuran aikana.  

Testauksen tulevaisuus

Kirjassa lohikäärmeiden hyökkäykset lisääntyvät jatkuvasti. Kylän lapset seuraavat kiinnostuneina ritareiden taistelua lohikäärmeitä vastaan, innostuvat yhä enemmän lohikäärmeiden torjumisesta ja lopulta pyrkivät ja pääsevät ritarioppilaiksi.

Tosielämässä digitaalisuus tuo mukanaan yhä enemmän yhä monimutkaisempia järjestelmiä eli aina vaan enemmän koodia. Siksi myös testaajia tarvitaan jatkossa enemmän. Pelkkä manuaalinen testaus ei kuitenkaan kata testaustarvetta, vaan lisäksi tarvitaan testausautomaatiota ja tekoälyä.

Tulevaisuudessa tiimin yhteinen osaaminen korostuu eli jokaisen kehitystiimin tulee sisältää monialaista osaamista. Testausosaamista tulisi löytyä joka tiimistä, vaikkei testaajaa tiimissä olisikaan.

Parhaaseen lopputulokseen päästään Karin mukaan ketterissä tiimeissä, joissa testaus on jatkuvaa ja siitä vastaa henkilö, jolle testaus on pääosaamista.

Tieturin testauskoulutuksia

Lisätietoa Karin Dragons out -kirjasta

Asiasanat:

Testausautomaatio