Vain mielikuvitus on rajana teknologian hyödyntämiselle

Julkaistu 9.3.2018
Lukuaika noin 2 min

Lapsuuden haaveeni oli ryhtyä isona tutkijaksi biologian alalle. Päädyin kuitenkin lukion jälkeen hakemaan opiskelupaikkaa sekä Helsingin Sairaanhoito-opistosta että yliopistosta ajatuksena tulla joko fysioterapeutiksi tai ohjelmoijaksi. Aloitin opinnot yliopistolla, mutta lopulta valmistuin silloin uudesta ja modernista tietotekniikan opinajosta, ATK-instituutista. 

Opintojen kautta sain harjoittelupaikan Nokia Elektroniikasta ohjelmoijana. Se polku kesti 14 vuotta ja sisälsi sovelluskehityksen lisäksi myös toimimisen päätoimisena kouluttajana – aiheina mm. tietokannat, sovelluskehitys ja lähiverkot.


Monipuoliset uramahdollisuudet

Alan mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Sovelluskehittäjän pohjalta voi suuntautua mm. arkkitehdiksi, tuotehallintoon, DevOps-kehitykseen, myynnin tukeen, ohjelmistojen toimitukseen, sovellustukeen, kouluttajaksi tai projektipäälliköksi. 

IT-ala kehittyy huimaa vauhtia ja ainoa mahdollisuus pysyä mukana kehityksessä on jatkuva itsensä kehittäminen. Jatkuva uuden oppiminen ja oman ammattitaidon kehittäminen tekevät työstä erittäin mielenkiintoista. Globalisaatio tuo alalle omat haasteensa ja mahdollisuutensa, kun työn tekeminen ei ole paikkasidonnaista. Jonkin verran tietotekniikkatyötä siirtyy muihin maihin, mutta toisaalta suomalaisessa pikkukylässä voidaan tehdä koko maailman valloittavia IT-innovaatioita. 


Uuden alku

Teknologia on jo nyt tasolla, jolla vain mielikuvitus on rajana sen hyödyntämiselle. Sensorit, automaatio ja analytiikka ovat nyt vahvasti pinnalla ja tietotekniikan osuus laitteissa ja prosesseissa kasvaa edelleen, joten uusille tekijöille on tarvetta. Alalla tarvitaan hyvin monenlaisia persoonia, sillä toimivimmat tiimit ja työyhteisöt syntyvät erilaisten ihmisten kokonaisuudesta. Mielestäni tehtävän vaatiman osaamisen lisäksi tärkeimmät ominaisuudet alalla ovat kielitaito, kommunikointikyky ja erityisesti yhteistyökyky. Myös hyvää stressinsietokykyä tarvitaan, sillä alan jatkuvan kehityksen myötä vauhti on huimaa. 

Myös oman urani huippuhetket liittyvät alan kehitykseen ja aivan sen kärjessä olemiseen. Työskentelin 90-luvun loppupuolella pienessä yrityksessä, jossa ideoitiin uuden teknologian hyödyntämismahdollisuuksia. Julkaisimme jo silloin WYSIWYG www-sivujen ylläpito-ohjelmiston, vaikka internetin hyödyntäminen oli vasta aivan alkutaipaleella. Teimme ensimmäisten joukossa myös B2B-verkkokauppasovelluksia mm. tukkukaupoille ja valmistavalle teollisuudelle. Homma alkoi sillä, että asiakkaita piti auttaa hankkimaan yritykseensä internet-liittymä. 

Kun Nokia julkaisi ensimmäisen WAP-puhelimen, teimme siihen satamakonenostureiden varaosatilausjärjestelmän, jonka käytettävyys ei päätä huimannut, mutta uutuusarvo oli huomattava. Teimme myös mobiilisovelluksia teollisuudelle, vaikka mobiiliverkon tuki ja mobiililaitteiden ominaisuudet olivat vielä varsin vaatimattomat.  Eihän siitä isoa businesta silloin tullut, mutta kivaa ja haastavaa oli! Useita muitakin huippuhetkiä on uralle mahtunut – mainittakoon vauhdikkaat 15 vuotta Comptelilla, jossa nyt otamme ensiaskeleita uusina Nokialaisina. 

Tietoa kirjoittajasta:

Eliina Vornanen, Senior Manager, R&D, Digital Intelligence, Nokia Software

Asiasanat:

Digitalisaatio IT-ala Teknologiakehitys Digimurros