Tekoälyn harjoitusdata ja tekijänoikeussuojatut teokset – miksi se on ongelmallista?

Julkaistu 7.6.2023
Lukuaika noin 2 min

Tekoälyteknologian kehitys ja sen avaaminen suuren yleisön käyttöön (esim. ChatGPT, DALL-E, Midjourney ja Stable Diffusion) on mahdollistanut sen, että kuka tahansa voi luoda kuvitusta tai kuvataidetta tekoälyn avulla. Tekoäly antaa hetkessä hienoja, tekoälyn generoimia kuvia käyttäjän antamien kehotteiden (promptien) perusteella.

Tekoälyn luoma sisältö on nostanut esiin tekijänoikeudellisia kysymyksiä. Tekoäly ja siihen liittyvät teknologiat ovat riippuvaisia jo olemassa olevasta sisällöstä, sillä tekoälyn kehittämiseen ja opettamiseen tarvitaan valtava aineisto. Tekijänoikeudellisena haasteena on se, että opetusdatamassan seassa on todennäköisesti tekijänoikeuden alaista aineistoa.

Tekijänoikeus kuuluu henkisen työn suojamuotoihin (immateriaalioikeudet, eng. Intellectual Property Rights, IPR), joilla kannustetaan luovaan työhön. Tekijänoikeuksilla voidaan suojata mm. kirjallisuutta, musiikkia, taidetta ja tietokoneohjelmia. Tekijänoikeuden nojalla haltija voi määrätä teoksensa kaikesta käytöstä.

Katso alta sopimusoikeuden, IPR-oikeuden ja markkinointijuridiikan asiantuntija Jenni Eromäen näkemys tekijänoikeuden alaista aineiston käyttämisestä tekoälyn harjoitusdatana ja sen ongelmallisuudesta.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Teknologian kehittyessä laki seuraa perässä. Tammikuussa 2023 on nostettu ensimmäiset kuvageneraattoreita koskevat tekijänoikeuskanteet. Yhdysvalloissa kolme taiteilijaa nosti joukkokanteen Stability AI:ta ja Midjourneytä sekä taidesivusto deviantARTia vastaan. Iso-Britanniassa kuvapankkipalvelu Getty Images nosti Stability AI:ta vastaan kanteen.

Tekijänoikeuslaki uudistui keväällä 2023, jolloin lisäyksenä tuli mm. tekstin- ja tiedonlouhintaa koskeva säännös. Tieturin Tekoäly (AI) ja immateriaalioikeudet (IPR) -kurssilla tutustut ajankohtaisiin oikeuskäytäntöihin, aiheeseen liittyvään lainsäädäntöön ja tekoälyn tuottaman sekä käyttämän materiaalin immateriaalioikeuksiin.

Katso myös Mikä on ajankohtaista viestinnän asiantuntijalle IPR-oikeuksien ja tietosuojan osalta? -webinaaritallenne.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Asiasanat:

Tekijänoikeus Tekoäly AI